Injuraturile…Un obicei printre romani

Apostolul Pavel le scrie efesenilor in capitolul 5 versetul 4 ” Sa nu se auda nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase, ci mai degraba cuvinte de multumire”

Injuraturile intra in categoaria cuvintelor porcoase, murdare, de regula prima imagine care iti vine in minte este imaginea  porcului ingropst in noroi atunci cand este vorba de murdarie.

Intr-un top al popoarelor care injura de Dumnezeu si care combina lucruri sfinte in injuraturi cel mai mult ii gasim pe unguri pe prima pozitie si pe a doua pozitie sunt romanii, la polul opus ii gasim pe musulmani si pe evrei; se observa la musulmani si evrei ca ei au un respect fata de Dumnezeu si fata de lucrurile sfinte, iar crestinismul ia prea usor hula, injuraturile cu tenta spirituala.

Se intampla de multe ori ca sa fii in situatii cand nu mai ai ce sa spui, si atunci ca sa nu pari ca ai ramas fara cuvinte, zici si tu ceva de umplutura si de cele mai multe ori ies cuvinte nechibzuite, negandite

De ce vorbesc urat (murdar) oamenii?

Sunt o gramada de cauze si am sa incep cu cateva exemple de locuri in care injuraturile par sa fie la ele acasa. Armata este acel loc in care injuraturile ating nivelul maxim. Doctorii ii injura pe pacienti, iar pacientii simt , la randul lor, nevoia sa le-o serveasca inapoi. Copii injura si ei foarte mult, am ramas uimit sa aud pana unde poate merge un vocabular al unor copii de 10-12 ani, dar acesti copii au auzit aceste injuraturi undeva, iar acel loc este  de cele mai multe ori acasa printre parinti. Filmele sunt pline de injuraturi.

Injuraturile arata o stare de cadru moral, pentru ca ceea ce poti face cu trupul imoral faci si cu limba, si te trezesti ca inlocuiesti vorble normale  cu injuraturi, vorbele porcoase arata o lupta interioara.

Cuvinte atribuite injuraturilor:

  • dracuiala –  te asociezi cu cineva
  • limba iadului – Apocalipsa 13:6 „Ea si-a deschis si a inceput sa rosteasca hule impotriva lui Dumnezeu, sa-I huleasca Numele, Cortul si pe cei ce locuiesc in cer.”
  • suduiala, sudalma – din ungureste

Psihoterapeutii seculari sugereaza ca injuraturile ajuta la eliberarea interioara; dar tot ei vin spun ca s-ar putea sa te imbolnavesti cu nervii.

Rezolvare:

  • trebuie sa recunosti ca ai o problema
  • solutia nu vine prin pedepse
  • Duhul Sfant este Cel care elibereaza
  • Pavel propune in Efeseni 5:4 ultima parte sa iti extinzi limbajul spre vorbe de multumire, a multumi inseaman sa-ti recunosti masura, sa recunosti suveranitatea Lui Dumnezeu, sa multumesti pentru ce ai si pentru ceea ce nu ti se poate lua.

Daca aceste lucruri te motiveaza (vorbele de multumire) atunci vei putea scapa de impulsul rau de a vorbi murdar.

Invata sa multumesti pentru toate lucrurile

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: