Inovatia – Solutia Romaniei la criza economica

In ultima vreme am tot auzit vorbindu-se despre inovatie si ce implicatii are aceasta intr-o companie, mai mult , ce implicatii are aceasta intr-o societate.

Im primul rand sa vedem ce este inovatia. Diferenta dintre inventie si inovatie.

Inovatia este un proces prin care se doreste sa se realizeze produse noi, metode noi de marketing, procese de fabricatii noi intr-un mod cat mai eficient si eficace pentru a satisface nevoile clientilor.

Bine, dar inovatia nu exista doar in domeniul afacerilor, inovatia este necesara si in activiatatea sociala, este necesara si la nivel guvernamental, pentru a imbunatatii procesele prin care se organizeaza sectorul public din Romania si nu numai.

Inventie si inovare.

Doua concepte care la prima vedere am zice ca sunt acelas lucru, dar exista o diferenta fundamentala intre cele doua concepte. Ce este inventia? Inventia este prima aparitie a unei noi idei (concept) pentru un nou produs sau proces. Iar inovatia este o aplicare comercializabila in practica a unei inventii, o integrare a inventiei  in practica economico-sociala . Vezi mai multe detalii AICI. O inventie nu devine inovatie pana nu intra in procesul de productie si marketing si comercializare pe piata.

Noi romanii, ca si popor, cel putin aceasta idee este valabila pe teritoriul tarii noastre, ne place sa producem produse, si in general produse  care sunt usor de realizat, mai putin ne gandim sa realizam inventii care care apoi sa devina inovatii. In ultima perioada au exista cateva companii care au facut rabat de la regula si au venit cu cateva inventii care au sanse mari sa devina inovatii. Exemple: Dacia cu masina concept Duster,

duster-daciaMB Technology cu Vehiculul Roboscan 1 M ,  au castiga primul loc la cel mai mare concurs de inventii de la Geneva, lista ar mai putea continua.

image_123890130774285400_1

Topul tarilor cu cele mai multe inovatii industriale: Singapore, Coreea de Sud, Elvetia, Islanda, Irlanda, Hong Kong (China),Finlanda, SUA, Japonia, Suedia.

E usor sa cumperi brevete ( nu neaparat ieftin), e mult mai greu sa inovezi, dar cine inoveaza beneficiaza de un profit substantial, deoarece fiind primul pe piata cu produsul sau serviciul respectiv, pretul produsului sau serviciului este mult mai ridicat atunci cand apare pe piata, decat atunci cand produsul se afla la maturitate.

Fii disperat sa inovezi si vei avea o sansa sa excelezi in afacerea ta.

2 Responses to Inovatia – Solutia Romaniei la criza economica

  1. calinescu Gh. spune:

    Orce persoana are dreptul sa inoveze,sau numai cei sub 40 de ani?.Cei de 80 de ani au interdictii la inovatii ?.De ce nu se acorda credite si celor de 90 de ani ,pentru inovatii ,care pot fi mult mai valoroase de cat ale celor tineri,avand in vedere bogatul bagaj de cunostinte de care dispun.Propun sa se corecteze legislatia in acest sens,si sa se termine cu discriminarile.

  2. Andrei spune:

    Aici vorbim de fonduri europene, prin aceasta linie de finantare se incurajeaza preluarea fermelor vegetale si zootehnice de catre tineri sub 40 de ani in scopul intineririi populatie care este implicata in agricultura. Cei in varsta pot ramane in cadrul fermelor dar nu ca si conducatori ( cel putin in acte).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: