Fonduri Europene Pentru Microintreprinderi Din Mediul Rural – Masura 312

business

Beneficiari eligibili

 1. Micro-intreprinderile (avand mai putin de 10 angajati si realizeza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale in valoare de pana la 2,0 milioane de euro echivalent in lei).
 2. Persoanele fizice (neiregistrate ca agenti economici) – care se vor angaja ca pana la semnarea de finantare sa se autorizeze cu un statut mimin de persoana fizica autorizata sis a functioneze ca si microintreprinderi.

Conditii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului.

 • microintreprinderile, atat cele existente cat si cele nou infiintate (start-up) trebuie sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea in spatiu rural (atat sediu social cat si punctul de lucru terbuie sa fie amplasate in mediul rural)
 • beneficiarul trebuie sa demonstreze viabilitatea investitiei – microintreprinderea trebuie sa nu fie in dificultate ( sa nu aibe datorii la bugetul de stat, sa nu fie in faliment, lichidare)
 • beneficiarul sau responsabilul de proiect sa faca dovada detinerii de aptitudini manageriale si de marketing sau in accord cu activitatea propusa prin proiect ( experienta/cursuri de calificare etc.) sau sa dobendesca pana la efectuarea ultimei plati
 • beneficiarul trebuie sa prezinte toate avizele necesare investititiei si avizele/autorizatiile de mediu necesare investitiei
 • beneficiarul sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze investitia sau dreptul de concesiune pe o perioda de cel putin 10 ani.

Tipuri de investitii si cheltuieli eligibile

a) investitii corporale (constructia, modernizarea, extinderea cladirilor in scop productive – pentru efectuarea activitatii vizate de proiect, constructia de cladiri pentru marketingul produselor proprii; dotarea a aferenta cu echipamente, utilaje). Important – achizitionarea de mijloacea de transport specializate si utilaje reprezinta o cheltuiala eligibila, atat timp cat acestea deservesc in mod direct activitatile specifice desfasurate propuse prin proiect iar necesitatea achizitionarii lor este justificata in studiul de fezabilitate/memoriu justifictiv.

b) Investitii necorporale (software, patente, licente, etc.)

In cadrul masurii 312 se pot realiza urmatoarele tipuri de investitii:

 1. Investitii in activitati non-agricole productive cum ar fi: – industria usoara (articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc, produse, produse odorizante, etc.) – activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepnad cu stadiul de cherestea (producerea de mobila de exemplu) – mecanica fina, asamblare de masini, unelte si obiecte casnice, producerea de ambalaje etc.
 2. Activitati pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lanii, olaritului, brodatului, confectionare instrumente musicale traditionale etc.) precum si marketingul acestora ( mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati)
 3. Servicii pentru populatia rurala: – servicii de croitorie, frizerie, cizmarie – servicii de conectare si difuzare internet – servicii de mecanizare, transport (altele decat achizitia mijloacelor de transport), protectie fitosanitara, insamantare artificiala a animalelor – servicii de reparatii masini, unelte si obiecte casnice; achizitia de echipamente de producerea energiei din alte surse regenerabile altele decat biocombustibilii dar numai ca parte componenta a proiectelor de investitii sprijinite prin aceasta masura.

Valoarea maxima a fondurilor nerambursabile

 • 50.000 Euro/proiect pentru PFA
 • 100.000 Euro/proiect pentru microintreprinderile care desfasoara activitate in sectorul transportului rutier
 • 200.000 Euro/proiect pentru celelalte microintreprinderi ( clasificate conform codului caen)

Punctajul acordat proiectului:

 • Aplicantul nu mai beneficiat de sprijin din alte fonduri comunitare pentru investitii similare in ultimii 3 ani – 15 puncte
 • Proiectele care prin activitatea propusa creeaza mai mult de un loc de munca / 25.000 Euro ( daca valoarea ajutorului nerambursabil/numar de locuri de munca nou create este mai mare sau egal cu 25.000 Euro atunci proiectul primeste punctaj – 20 de puncte
 • Proiectele care promoveaza activitati mestesugaresti, de artizanat – 20 de puncte
 • Proiecte derulate de femei/tineri cu varsta pana in 40 de ani la data depunerii proiectelor – 20 de puncte
 • Micro-intreprinderi nou infiintate (start-up-uri) – 25 puncte

Lista detaliata a Codurilor CAEN eligibile pe Masura 312

Pentru consultanta Romcom va sta la dispozitie.

Pentru informatii suplimentare puteti accesa link-ul apdrp.ro

17 Responses to Fonduri Europene Pentru Microintreprinderi Din Mediul Rural – Masura 312

 1. Roman Relu spune:

  Cand incepe etapa de depunere a documentelor aferent la masura 312 ?

 2. Andrei spune:

  Inca nu stiu eact sa iti spun, stiu ca pe 15 iunie incepe pe 121, probabil ca vor fi aceleasi perioda dar nu este inca sgur nimic, ghidurile nu au aparut inca, si vor fi modificari la modul de puncatare, cel putin pe 121.Daca voi afla informatii cu privire la perioada de depune voi posta un anunt.

 3. moisa daniela spune:

  unde pot sa caut si eu mai multe informatii despre fondurile europene pentru intreprinderile mici si mijlocii? sau sa imi dea cineva un sfat despre cum sa fac acel proiect

 4. Andrei spune:

  Petru a realiza un proiect e nevoie de cienva cu experienta, cel mai indicat ar fi sa apelezi la o firma de consultanta, deorece nu asa de simplu sa elaborezi un proiect, sunt mai multe etape pana se finalizeaza un proiect, pe lanaga proiect e nevoie si de doasre de achizitii, si cereri de plata.
  Le gat de informatii suplimentare legat de modul de realizare gasesti pe apdrp.ro, sau iti pot da numarul meu de telefon si putem sa discutam mai multe. (0743-590-825, eu lucrez ca si consultant la Romcom din Oradea.

 5. buturav spune:

  Salut!
  Intrebare:Daca depun un proiect fara construtii extinderi la obiectivul deja existent ,pot solicita decontarea cheltuielilor cu racordarea lautilitatile :apa,curent electric?

 6. Andrei spune:

  Din cate cunosc eu stiu ca se poate, dar sa fie incluse in planul de afaceri (memoriu justificativ) sau in studiu de fezabilitate. Acum ghidul pentru masura 312 nu a aparut inca si nici nu se stie ca va incepe sesiunea pe aceasta masura.

 7. iacob spune:

  buna ziua

  doresc sa construiesc o policlinica in mediul rural.Pot accesa fonduri europene ptr acest proiect?
  Multumesc

 8. Andrei spune:

  in principiu se poate
  e foarte important sa stie care codul CAEN pe care opereaza policlinica, ca sa putem vedea daca investitia este eligibila

 9. LAZAR VASILE spune:

  daca doriti la tara un spatiu pe 3 nivele neterminat va rog sa ma contactati0742958791

 10. claudiapop spune:

  pt.masura 312, in cazul unui student la medicina veterinara, an5, este viabila depunerea documentatiei pentru un cabinet in mediul rural? este o perioada clar determinata pentru depunerea de proiecte in 2011/ cu termen limita? multumesc anticipat

 11. Andrei spune:

  se poate depune un proiect in cadrul masurii 312, din punct de vedere al viabilitatii nu pot sa va dau un raspuns pozitiv sau negati; acesta depinde de mai multi factori: daca mai exista un cabinet in zona, daca studentul termina anul viitor sau anul acesta, daca detine spatiul sau trebuie sa-l achizitioneze, etc.
  Sesiunea de depunere proiecte in cadrul masurii 312 va incepe in luna mai si dureaza tota luna mai ( 2 – 31 mai). Este singura sesiune din anul 2011.

 12. Andra spune:

  Buna Andrei.As dori sa stiu,din suma totala a unui proiect,cate procente pot obtine eu,ca si initiator?Sau mai bine zis,cat capital ar trebui sa detin eu?Iti multumesc frumos

 13. Andrei spune:

  Strict doar pentru a depune proiectul ai nevoie de 30% din valoarea totala eligibila. Dar pentru a implementa proiectul ai nevoie cam de 50% daca lucrezi cu o banca care iti da un credit pe termen scurt sa zicem 6 luni pana primesti ajutorul nerambursabil ( pentru a acoperi dobanzile din perioada de 6 luni cat si alte cheltuieli care mai pot apare). Dar daca nu poti obtine banii de la nicio banca atunci va trebui sa ai 100% din valaorea proiectului. Aici mai intervine un aspect, si anume, TVA-ul care poate fi o cheltuiala eligibila doar daca microintreprinderea se inregistreaza ca neplatitor de TVA.

 14. petric maricica spune:

  buna ziua vreau sa infiintez un depozit de lemne de foc in satul meu ce proiect imi trebuie si daca as putea sa accesez fonduri pt acesta va rog sa-mi spuneti exact ce imi trebuie sa fac va multumesc

 15. petric maricica spune:

  va multumesc pt ajutorul acordat sper ca si pt noi cei saraci de la tara sa se poata face ceva chiar daca nu avem multi bani

 16. Andrei spune:

  Masura 312, cu conditia ca dvs. sa construiti depozitul in scopul de a depozita lemnele sub forma de chirie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: