E bine sa sustinem fermele mari?

Pe hotnews.ro a aparut un articol legat de agricultura, ce se va intampla pe termen lung cu agricultura din Romania, se va pune accent oare pe agricultura facuta la scara mai mare sau se va pune accent pe agricultura de mijloc, intre 20-100 de hectare; incurajand fermierii mijlocii vom ajuta la reducerea saraciei din randul populatiei. Daca se va incuraja fermele mari atunci riscam sa avem in Romania cateva mii de ferme mari, subventiile vor merge spre aceste ferme mari, mai mult aceste ferme folosesc forta de munca putina si datorita echiparii cu utilaje performante, si fermierii mijlocii cu timpul vor fi nevoiti sa renunte.

Mai jos sunt cateva din recomandarile raportului intocmit de Uniunea Europeama:

  • Reorientarea strategica a Romaniei spre sustinerea agriculturii de mijloc (20 – 100 ha), care poate asigura atat cresterea productivitatii dar si ridicarea din saracie a populatiei rurale. Sustinerea fermelor foarte mari nu va duce decat la un model sud-american, cu cateva mii de ferme mari in mijlocul saraciei rurale generalizate.
  • Continuarea si punerea de acord cu Politica Agricola Comuna (PAC) a unor programe nationale (Femierul, Renta Viagera) care sa concentreze terenurile mici in exploatatii mijlocii.
  • Romania ar trebui sa renunte la opozitia sa fata de plafonarea subvențiilor care pot fi primite de fermele foarte mari. Exploatatiile care au mii de hectare sunt oricum viabile economic si nu depind de subventii, in schimb sumele primite de ele sufoca dezvoltarea agriculturii mijlocii, singura șansa pentru uriașa populație agricola romaneasca de a ieși din saracie pe termen mediu si lung.
  • Orientarea spre dezvoltarea Pilonului II al PAC (dezvoltarea rurala). Romania este avantajata de actuala distribuție a fondurilor, care se orienteaza spre dezvoltarea rurala in statele sarace din Est. Dar nu ar trebui sa luam ca sigura aceasta distributie si ar trebui sa ne asiguram ca obiectivul nostru in reforma PAC post-2013 este menținerea sumelor pentru dezvoltare rurala (canalizare, apa potabila, infrastructura rutiera, etc) de care satele noastre subdezvoltate au mare nevoie (CRPE recomanda ca Romania sa tinda spre categoria tarilor care doresc mentinerea subventiilor, limitarea lor pentru fermele mari si cresterea ponderii Pilonului II – undeva in zona unde sunt acum Germania si Austria).
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: