Un an pe Fonduri Europene

Maine 16.02.210 se implineste un an de zile de cand am intrat in consultanta pe fonduri europene. Faptul ca am terminat o facultate in management ma ajutat foarte mult sa inteleg cum functioaneaza tot acest proces din cadrul fondurilor europene, de la contactarea posibililor beneficiari pana la elaborarea documentatiei necesare pentru fiecare tip de proiect in parte.

Anul 2009 a fost un an greu din mai multe puncte de vedere. Din punct de vedere economic a fost dificil, dar totusi au fost multe oprtunitati de a accesa si a gasi posibili beneficiari.  A fost greu si pentru ca in urma cu un an stiam doar in mare despre fonduri europene, dar incetul cu incetul am prins din mers, pentru ca nu sta nimeni cu tine sa te invete toate subtilitatile si mai mult sa repete de mai multe ori ceva. A fost greu si pentru ca la partea de vanzari nu stateam bine, era un punct slab, dar in cateva luni am reusit sa trec peste aceasta slabiciune sa pot comunica atat fata in fata cat si la telefon fara a avea dificultati.

Dificultatile intampinate atat de beneficiari cat si de noi consultantii in a accesa fonduri nerambursabile.

  1. Birocratia – pe anumite masuri de finantare e nevoie de o groaza de documente (acte), dintre care unele sunt necesare dar altele sunt total irelevante. De ex. Declaratia ca va deschide punct de lucru, pentru o firma care presteaza servicii de pregatirea a terenului; pentru aceast tip de activitate nu este nevoie de punct de lucru deorece activitatea se desfasoara pe terenul clientului. Lista ar putea continua…
  2. Preagatirea slaba a celor care evalueaza proiectele, mai mult unii au niste idei fixe despre cum ar trebui sa arate un proiect – de la justificarea unui anumit punct din planul de afaceri sau adaugarea unor documente suplimentare ( care nu sunt cerute initial) – precontracte pentru firmele care presteaza servicii si care sunt infiintate in anul depunerii cererii de finantare         ( masura 312).
  3. Beneficiarii nu pot implementa proiectele fie datorita faptului ca in momentul intocmirii cererii de finantare cusrsul euro era la un nivel scazut si in momentul implementarii, cursul euro ajunsese la un nivel ridicat ( 30% mai ridicat), cresterea dobanzii in anul 2009, imposibilitatea de a accesa un credit la dobanzi anuale de 22% ( 12% fixa pe an), unele firme nu ajung sa aibe rata profitului la nivelul de 22% pe an ca sa acopere doar dobanzile. Iar in unele cazuri pur si simplu beneficiarii fac proiecte doar de dragul de a le face,” daca vecinu a facut eu de ce nu as face”.
  4. Pe unele masuri s-au rambursat cu intarzieri mai mari de 3 luni banii. In general pe FEADR se respecta termenul de 90 de zile. Dar au fost mici probleme pe  POS CCE.

Cel mai important este sa trecem peste aceste probleme, nu exista probleme ci doar oportunitati, asa dar sa privim optimisti in anul 2010 si sa nu lasam ca vreun euro sa se intoarca inapoi la Uniunea Europeana.

Cele mai accesate fosnduri in 2009 au fost cele pe FEADR, in special masura 121, masura 312. Da nu a stat rau nici proirectele depuse in cadrul programului POS CCE, axa 1, proiectele pana in 1.075.000 lei pentru IMM-uri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: